Anksiyete Nedir?
Anksiyete sorunları, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir olaydır. Bu hastalık günlük yaşamı büyük ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zaman içerisinde psikolojik destek alınması da büyük bir öneme sahiptir.
Evlilikleri, iş hayatı, ilişkileri, günlük yaşamı, sosyal aktiviteleri büyük oranda etkileyebilen anksiyete bozukluğunun genel belirtileri en yakın çevre tarafından, aile tarafından, arkadaş tarafından tespit edilebilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığı zaman psikolojik destek alınması gerekiyor.
Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Daha Sık Meydana Geliyor?
Anksiyetenin her yaşta meydana gelmesini söylemek mümkündür. Çocuklardan yaşlı bireylere kadar herkeste anksiyete olması mümkündür. Okul dönemindeki etkileri çocuklarda daha fazla görülüyor.
Çocuklar, alacakları notlardan aile içerisindeki yaşantılarına ve arkadaşları ile olan ilişkilerine kadar her konuda anksiyete bozukluğu yaşayabilir. Böyle bir durumda da aslında anksiyetenin yaşa bağlı bir bozukluk olmadığını dile getirmek mümkün. Yapılmış olan araştırmalara göre kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla şekilde anksiyete bozukluğu meydana geliyor.
Bunun yanı sıra sürekli olarak baskı altına alınan, çocukluk çağlarından itibaren sosyal anlamda zayıf bir kişiliğe sahip olan, korumacı bir şekilde yetiştirilmekte olan bireylerde anksiyetenin daha fazla görüldüğü gözlemlenmiştir.
Ayrıca anksiyete bozukluğu genetik şekilde de rastlanılması mümkün olan bir durumdur. Travma ve benzeri olan durumları yaşayan ve yaşamakta olan kişilerde anksiyete bozukluğu daha sık bir şekilde meydana geliyor.
Anksiyete Bozuklukları Nelerdir?
Anksiyete bozuklukları farklı türler ile incelenebiliyor. Bunlar anksiyetenin farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiğini kanıtlamış olan türlerdir.
Genelleştirlimiş Genel Anksiyete
Genelleştirilmiş olarak bilinen ya da genel anksiyete bozukluğu olarak bilinen bu hastalık, günlük rutin yaşam içindeki pek çok konunun anksiyete bozukluğu sebebi olması ile gözlemlenir. Bireylerin genel durumlarda da kaygı duyabilmesi durumu ile bu hastalık kendini gösterir. İlişkilerde de sosyal hayatta da gün içindeki davranışlarda da bu tip anksiyeteyi görmek mümkündür.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Sosyal anksiyete bozukluğu genel anlamda kişilerin sosyal konulardaki kaygılarını içerir. Bireylerin sosyal anksiyete sahibi olması, bir başkasının yanında rahat bir şekilde hareket edememesine sebep olabilir.
Anksiyete Bozukluğu İle Baş Etmenin Yolları
Günlük hayatın yoğunluğu, stresi, yorgunluk, kaos, beslenme ve genetik faktörler gibi sebepler ile birçok psikolojik rahatsızlık tetiklenebilir. Hayatın düzenine olumsuz etki eden bu tarz sorunlar kişileri de zaman zaman etkiliyor. Hava durumları, meydana gelen olumsuz durumlar, iletişim bozuklukları bazen kısa süreli olarak ruh halini bozabilir. Mevsim geçişlerinde bu tarz psikolojik sorunların yaşanması normal olarak karşılanıyor.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Endişe durumlarında hızlı nefes alıp verme, çok çabuk sinirlenip, gerilme, sürekli huzursuz hissetme ve kaygı kontrol edememe olarak sıralanabilir. Uyku bozukluğu en çok meydana gelen belirtileri arasında yer alıyor. Aşırı derecede dikkat eksikliği ve yeme düzeninde bozulmalar anksiyete belirtileridir.
Kaynak: https://bahisduragi.net/