Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Dişler iç dentin tabakası ile dişleri koruma görevini üstlenen sert yapıda mine tabakasından oluşur. Yiyecek, içecek, sigara dumanı gibi etkenler dişin mine tabakasının üzerinde zaman içinde farklı bir tabaka oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda yabancı maddeler dişin mine tabakasının üstünde pelikül filmi oluşturacak şekilde birikirler. Dış hekimleri oluşan film tabakasını kazıyarak ya da kimyasal işlemlerle temizleyebilirler. Bazı durumlarda dişlerin düzenli olarak suçlanması dahi bu tabakanın bir kısmının yok edilmesini sağlayabilir.
Diğer yandan pelikül tabakası dişlerin üzerinde yıllarca bulunması sonucunda dişin mine tabakasına girmeye başlar. Mikroskobik altıgen çubuklar oluşturan hidroksiapatit kristallerinden oluşan mine tabakasının gözenekli bir yapısı vardır. Aynı zamanda bu durum dişlerde renklenmeye neden olabilecek maddelerin dişe doğru ilerlemesinin ve kolayca temizlenememesinin de en önemli nedenidir. Daha derin lekeler temelde zararsız olmakla birlikte genellikle görsel açıdan hoş bulunmazlar.
Diş hekimleri bu aşamada diş beyazlatma prosedürlerini devreye sokar. Etkili sonuçlar alınmasını sağlayan diş beyazlatma İstanbul ve diğer illerimizde dişlerinin daha beyaz görünmesini isteyen kişilerin başvurduğu ilk yöntemdir. Dr. Sait Gezer diş beyazlatma uygulamalarındaki başarısıyla pek çok hastasının hayal ettiği gülümsemeye sahip olmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Siz de diş beyazlatma fiyatları hakkında bilgi edinmeden önce muayene olmak için Dr. Sait Gezer ile iletişime geçebilirsiniz. Dr. Sait Gezer muayenenin ardından uygulanması gereken diş beyazlatma yöntemi hakkında sizi bilgilendirir ve en etkili sonuçlar alınacak şekilde uygulamayı gerçekleştirir.
Diş beyazlatıcılar sahip oldukları özellik dolayısıyla diş minesine inmek için ağartma kimyasallarını kullanırlar. Bu sayede lekelenme bileşiklerini parçalayan kimyasal bir reaksiyon oluşmasını sağlarlar. Çoğu diş beyazlatıcı jelde karbamid peroksit ya da hidrojen peroksit vardır. Ağızda kullanıldığı durumlarda karbamid peroksit aktif beyazlatıcı bir bileşen olan hidrojen peroksite ve üreye ayrışmakta olup temel sürecin başlatılması için farklı yöntemler vardır.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching)
Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından, muayenehane ya da klinik ortamında uygulanan bir diş beyazlatma yöntemidir. Hasta özelinde hazırlanan karbamid ya da hidrojen peroksitin kontrollü bir şekilde kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Diş hekimleri ofis tipi diş beyazlatma ya da ev tipi diş beyazlatma prosedürlerinden hangisinin uygulanacağı konusundaki kararı hasta özelinde verirler. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından bizzat uygulanırken, ev tipi diş beyazlatma yönteminde diş hekimi süreci planlar uygulamayı ise hasta gerçekleştirir. Diş beyazlatma tedavisine başlanmadan önce hastanın dişleri temizlenir, diş ya da diş eti problemleri varsa gerekli tedaviler tamamlandıktan sonra diş beyazlatma sürecine başlanır.
Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde genellikle dişlerin ağartılmasına yönelik kimyasal reaksiyonun hızlandırılması amacıyla yüksek yoğunluklu ışıkla birleştirilen %15 ila %35 oranında hidroksit içeren jeller kullanılır. Ofis tipi diş beyazlatma prosedüründe hastanın dişleri nazikçe temizlenir ve diş etlerinin zarar görmesini engellemek için koruyucu bir bariyer yerleştirilir. Daha sonra diş hekimi diş beyazlatma jelini dişlerin üzerine sürer. Diş beyazlatma jelleri diş üzerinde belirli bir süre bekletilir. Süre sonunda tamamen durulanarak temizlenir. Böylece dişlerde evde edilen beyazlatmanın derecesi tespit edilir. Elde edilen sonuç hedeflenen sonuç değilse diş beyazlatma seansı tekrarlanır.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde genellikle gliserin, sodyum hidroksit, karbomer, su ve aroma maddelerinden meydana gelen %10 ila %20 oranında konsantrasyona sahip karbamid peroksit jelleri kullanılır. %10’un üzerinde karbamid peroksit içeren diş beyazlatma jellerinin dişlerde ortaya çıkması olası hassasiyeti azaltma ve dişleri güçlendirme amacıyla sodyum florür içermesi mümkündür.
Ev tipi diş beyazlatma yapılacak hastaların ağız ve diş ölçüleri alınır. Bu ölçülere göre kişiye özel diş beyazlatma plakları üretilir. Tedavinin uygulanması için diş beyazlatma kalıplarının içine ince bir şerit halinde diş beyazlatma jeli sıkılır. Diş hekiminin belirttiği süre boyunca ve belirli saatler boyunca diş beyazlatma plakları dişlere takılır. Genellikle bir ya da iki hafta uygulama sonucu etkili sonuçlar alınmakla birlikte ev tipi diş beyazlatma tedavisinin ne kadar süreceği hasta özelinde değişebilir.
Ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma uygulamalarının birlikte uygulanması halinde bazı hastalarda daha iyi sonuçlar elde edilmesi mümkündür. Kombine diş beyazlatma olarak adlandırılan bu seçenek genellikle ofis tipi diş beyazlatma yönteminden elde edilen sonuçların pekiştirilmesi amacıyla tercih edilir.
Diş hekimlerinin kontrolünde yapılan diş beyazlatma uygulamaları, tezgah üstü diş beyazlatma ürünlerinin bilinçsiz bir şekilde kullanılmasına göre çok daha avantajlıdır. Diş hekimleri tarafından bizzat uygulanan ya da diş hekiminin kontrolünde ancak hastanın uygulamasını gerçekleştirdiği diş beyazlatma yöntemlerinin en büyük avantajı, diş beyazlatma tedavisine ihtiyaç duyulup duyulmadığı ve hastanın diş beyazlatma tedavisinden etkili sonuçlar elde edip etmeyeceği konusunda doğru bir değerlendirme yapılıyor olmasıdır. Dişlerinde çürük, beyaz leke, diş etlerinde enfeksiyon ve ön dişlerinde birden fazla diş renginde dolgu olan kişiler diş beyazlatma uygulamaları için aday değildir. Ayrıca blog bölümünde paylaşılan, bonding nedir içeriklerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.