VPS Nedir? VPS Avantajları Nelerdir?
Sanal adanmış sunucu (VDS) olarak da adlandırılan bir sanal özel sunucu (VPS), kullanıcıya adanmış bir sunucu gibi görünen, ancak aslında birden çok web sitesine hizmet veren bir bilgisayara kurulan bir sanal sunucudur. Tek bir bilgisayar, her biri belirli bir kullanıcı için barındırma yazılımını çalıştıran kendi işletim sistemine (OS) sahip birkaç VPS sahip olabilir.
VPS nasıl çalışır?
Bir VPS sunucu sağlayıcısı, fiziksel bir sunucudaki kaynakları soyutlamak ve müşterilere sanal makine (VM) adı verilen öykünülmüş bir sunucuya erişim sağlamak için hiper yönetici adı verilen sanallaştırma yazılımına güvenir. Her sanal makine eksiksiz bir işletim sistemi çalıştırır ve fiziksel sunucunun bilgi işlem, bellek ve depolama kaynaklarının bir kısmına erişimi kısıtlar. Müşterilerin sanal makinenin işletim sistemine erişimi vardır, ancak fiziksel sunucuya erişimi yoktur.
Birden çok kiracı aynı fiziksel sunucuda bulunan VM'leri paylaşabilirken, bu VM'lerin diğer kiracıların sahip olduğu VM'lerle etkileşime girmesi kısıtlanır, bu nedenle mantıksal olarak özel ancak fiziksel olarak ayrı olmayan bir sunucu oluşturur.
VPS barındırmanın avantajları
Geleneksel bir web barındırma hizmetinin aksine bir VPS server kullanmanın başlıca avantajlarından biri, abonenin sınırsız kök veya yönetici izinleriyle VPS'nin işletim sistemine tam erişime sahip olmasıdır. Bu erişim düzeyi, abonelerin VPS kendi benzersiz gereksinimlerini karşılayacak şekilde yapılandırmasına olanak tanır.
Abone ayrıca dosya aktarım protokolü sitesi, posta sunucusu veya e-ticaret ve blog oluşturma gibi etkinlikler için özel uygulamalar ve bağımlılık veritabanları gibi ek hizmetleri sunucuda barındırmayı tercih edebilir.
VPS kullanmanın bir diğer avantajı, abonenin birden fazla web sitesini barındırmasına izin vermesidir. Örneğin bir kuruluş, üretim web sitesini ve bir geliştirme sitesini aynı VPS'de barındırabilir. Benzer şekilde, bir web geliştirme şirketi bir VPS kiralayabilir ve bunu birden fazla müşteri için web sitelerini barındırmak için kullanabilir.
VPS barındırmanın dezavantajları
VPS kirala özel bir sunucunun esnekliğini isteyen, ancak maliyeti olmayan daha küçük kuruluşlar tarafından yaygın olarak kullanılır. Bir VPS bu gereksinimi karşılayabilmesine rağmen, dezavantajları vardır.
Bir VPS kullanmanın birincil dezavantajı, performans eksikliğidir. VPS'yi sağlayan kuruluş, fiziksel sunucunun barındırabileceği VPS sayısını en üst düzeye çıkarmak için tipik olarak sunucunun performansını kısacaktır. Beklenmedik bir durumda VPS'nin performansının kısılmaması durumunda, bitişik bir VPS'nin VPS'nin performansını etkileme noktasına kadar aşırı kaynak tüketmesi mümkün hale gelir.
VPS kullanmanın bir diğer olası dezavantajı güvenliktir. VPS'ler genellikle, VPS'leri birbirinden yeterince izole tutabilmesi gereken sunucu sanallaştırmasına dayanır. Buna rağmen, önemli güvenlik gereksinimleri olanlar, en iyi uygulama olarak genellikle çok kiracılı ortamlardan kaçınırlar.