Bitcoin, yeni internet dünyasının kripto para birimi ve dijital cüzdanı olarak 2008’de ilan edildikten kısa süre sonra Bitcoin borsaları ortaya çıktı. Daha sonra hisse senedi yerine geçecek olan akıllı kontrat sistemi ile ethereum 2013 yılında ilan edildi. Birçok kripto para birimi aynı şekilde kendi ağlarında akıllı kontratlar oluşmasına imkan verdi. Bu sayede yeni bir yatırım aracı olan Token’lar ortaya çıktı.
Yatırımcıların tamamen manipülasyon ve spekülasyon ortamında yapmış oldukları değerlendirme ile yatırım yaptığı ve Token projelerinin bir çoğunun güvensiz veya yetersiz projeler olduğu gözlemlenmiştir. Bu Token projeleri klasik kripto para birimlerine nazaran başlangıçta çok daha hızlı bir şekilde yatırımcılarına kazanç sağlarken; sonrasında ise çok daha hızlı bir şekilde yatırımlarının bir kısmını veya tamamını kaybetmesine yol açmaktadır.
Bu projelere yatırım yapan yatırımcılar genelde dolaşımdaki arzın azalmasını veya Token’ın başka yatırımcılar tarafından yatırım yapılarak değerlenmesini beklemektedirler. Token’lar başlangıçta sahip oldukları düşük hacimden dolayı hızlıca yükselişe geçerler; fakat hacimleri yükseldikçe değer artışında düşüş yaşamaya başlarlar. Bu yükselme eğilimindeki değerin düşüşünden dolayı belirli bir süre sonra yeni yatırımcılar Token’a yatırım yapmamaya başlarlar.
Bu aşamadan sonra sadece dolaşımdaki arzın yakılarak Token’ın değerlenmesi beklenmektedir. Fakat gerçek hisse senetlerinde sadece arzın kısılarak hisse senedinin değerinin artışı beklenmez ve sürdürülebilir bir yöntem değildir. Sonuç olarak zamanla sahip olunan sermaye ve işlem hacminde büyük düşüşler başlar; düşüşler sonrasında ise kaos ortamı oluşur. Bu oluşan kaos ortamını ortadan kaldırmak için RPJ projesi geliştirilmiştir. Yatırımcılar, yatırım yaptıkları Token hissesinin değerlenmesi için anketlerle belirlenen ve tamamen şeffaf bir şekilde takip edilebilecek olan bu projeleri destekleyebilirler.
Desteklediği projenin, yapmış olduğu yatırıma ve Token’ın değerini yükseltmek için ne gibi avantajlar sunduğunu inceledikten sonra karar verebilirler. Proje tamamlandığında hayata geçmesi için gereken RPJ miktarı ise RPJ havuzundan yakılacaktır. Yatırımcılar kendi fikir ve projelerini hayata geçirmek için RPJ projeler bölümünde anketler yoluyla destek arayabilir. Anketlerden çıkacak olan sonuca göre proje incelenir ve onay aşamasına gelinir. Onaylanan projeler RPJ projeler bölümünde yayınlanarak desteklenmesi sağlanır.
Resmi site Real projects : //realprojects.finance/tr/