Dama Nasıl Oynanır?
Dama stratejik ve zeka oyunu olarak bilinir. Tüm masa oyunlarının atasıdır. Bu sebeple tavla ve satranç oyunlarına benzerlik gösterir. 64 adet siyah ve beyaz karelerden oluşmuştur. Tahta üzerinde oynanan damanın 10x10 ve 12x12 olmak üzere çeşitleri bulunur. Satrancın aksine tüm taşları aynı şekilde hareket eder. Damanın amacı karşı tarafın taşlarını tüketip oyunu kazanmaktır. Böylelikle zeka geliştiren oyunu keyifli bir şekilde oynayabilirsiniz.
Dama Nasıl Oynanır?
Dama oyununun çeşitleri oldukça fazladır. Her çeşidinde de oynanış şekilleri ve özellikleri bulunur. Fakat genel olarak damanın bir oynanış şekli vardır. Damada iki adet oyuncu bulunur. Dama tahtası 10x10,12x12 ölçülerinde siyah ve beyaz karelerden oluşur. Tüm taşlar aynı özelliktedir. Siyah ve beyaz taşlardan oluşan toplamda 16 adet bulunur. Oyunculardan birisi siyah taş taşları oynarken diğeri ise beyaz taşlar ile oynar.
Oyuncular taşları bir sırayı boş bırakır. Taşları ikinci ve üçüncü sıralara yerleştirir. Taş dizilimi tamamlandıktan sonra oyun hemen başlar. İlk sıra beyaz taşlı taraftaysa beyaz taşları oynayan kişi ilk hamleyi yapar. Ardından siyah taşları oynayan oyuncu hamlesini gerçekleştirir. Taşlar bir kare olacak şekilde ilerler. Taşlarda geriye doğru bir hamlede bulunulmaz. Rakip taşın arkasındaki kare boş ise taşınız rakip taşın üzerinden atlayabilir.
Her oyuncunun amacı bir taşı rakip taraftaki son kareye ulaştırmaktır. Karşı kareye ulaşan taşlara dama taşı denir. Üzerine başka bir taş koyarak diğer taşlardan ayırabilirsiniz. Dama taşı geriye doğru da hamle yapabilir. Rakip taşı devre dışı bırakma özelliği ise diğer taşlar da olduğu gibidir. Her oyuncunun tek taşı kaldığı zaman oyun berabere biter. Rakip taşların hepsini yutarsanız kazanan oyuncu siz olursunuz.
Dama Kuralları
Oyunun kuralları damanın çeşitlerine göre değişebilir. Fakat genel olarak kuralları vardır. Oyuncular kaldırdıkları her bir taşı oynamak zorundadır. Rakip taşı devre dışı bırakma durumu varsa yapmalıdır, çünkü başka bir hamle yapamaz. Dama taşı hiçbir şekilde sektirilmez. Oyuncunun çok fazla rakip taşı devre dışına bırakma şansı varsa o hamle öncelikli olur. İki hamle ile aynı sayıda rakip taşı devre dışı bırakılıyorsa oyuncu isteğine göre birisini seçebilir.
Dama Taktikleri Nelerdir?
En çok bilinen taktiklerden birisi ahtapot taktiğidir. Bu taktikte oyuncu sıkışmamak için ilk olarak altı taşını feda etmek zorundadır. Daha sonrasında rakiplerini tuzağa düşürmek için uğraşır. Taşların bazıları saldırı amacıyla bazıları da savunma amacıyla kullanılabilir. Damaya girmek için kenarları kullanma şansına sahipsiniz. Böylelikle karşı tarafa boşluklar yaratıp açmazları çözebilirsiniz.
Dama Çeşitleri
Dama oyununun çeşitleri vardır. Her bir çeşidinin genel olarak kuralları ve taktikleri birbirine benzer. Sadece ufak tefek farklılıklardan dolayı farklı isimler almıştır. Dama çeşitleri Türk daması, Çin daması ve Çapraz dama şeklindedir.
Damanın Faydaları Nelerdir?
Dama analitik düşünme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Stratejik düşünme becerisini sağlar. Hafızayı geliştirir ve zeka gelişimine olumlu bir katkısı vardır. Çok yönlü düşünme becerisini, hızlı düşünmeyi ve odaklanmayı öğretir. Ayrıca sosyal becerileri ve empatiyi sağlar. Stres seviyesini en aza indirir.
Kaynakça
Lavivabet (2022, Jan 27). Lavivabet Giriş 2022. https://lavivabetgiris.com/