Electronix Frontier Foundation grubunun avukatı olarak görev yapan Kit Walsh yaptığı açıklamada yeni nesil otomobillerde elektronik ve bilgisayar sistemlerinin yer alması sonrası CIA veya diğer istihbarat kuruluşlarının insanları takip etmek veya ifşa etmek amacıyla bu sistemlerdeki açıkları kullanmalarının önünün kesinlikle kapatılamayacağını belirtti. Walsh yaptığı açıklamaların devamında kendi kendisini kullanabilen bir araca güvenen insanın aldığı riski de hesaplaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu sözler ele alındığında en büyük akıllı araç üreticisi konumunda yer alan Elon Musk akıllara gelmiyor değil. Bilindiği üzere Tesla Motors CEO'su olan Elon Musk aynı zamanda Donald Trump'ın danışmanlığını da yapıyor.
WikiLeaks tarafından yayınlanan belgelerde istihbarat ajanslarının Ekim 2014 tarihinden itibaren modern otomobiller ve hatta kamyonların kullandığı araç kontrol sistemlerine sızma girişimlerinde bulunduğu dillendirilmişti. Araçlarda bulunan kontrol sistemine neden sızılmak istendiğinin belirtilmediği ancak CIA'in keşfedilmemiş suikastlerle meşgul olmasına izin verildiğinin altı çizilmişti. Ayrıca 2014 yılında CIA Embedded Devices Branch için yapılan toplantının notlarında BlackBerry telematik araç içi bilgi ve eğlence sistemleri için QNX Bahsine referanslarının yer aldığı belirtilmişti. Burada dikkat edilmesi gereken durumun ise 2014 sonrası çoğu otomobil üreticisinin QNX sistemlerini benimsemesi olarak görülüyor. En basit örnekle birlikte Ford, kendi modellerinde 2016 yılına kadar Microsoft SYNC bilgi eğlence sistemini kullanırken 2016 yılının başlarında QNX platformuna geçiş yapacağını belirtmişti.

Bugün ülkemizde bu sistemlerin tam olarak yaygınlaşmadığını söyleyebiliriz. Ancak 2 ila 3 yıl içinde ülkemizde satışa sunulan otomobillerin de tamamen QNX sistemleri ile donatılacağını söylememiz pek yanlış bir ifade olmayacaktır.
Son dönemde yapılan araştırmalar otomobil üreticilerinin kötü niyetli yazılımların yüklenebilmesine olanak verecek şekilde kablosuz yazılım güncellemesini etkinleştirdiği ortaya çıktı.
CIA ile yüksek donanımlı araçlar arasında bulunan bilgi alışverişinin dünyayı doğrudan etkileyen durum olduğu, mülkiyet ve kişisel yaşama zarar verdiği dillendirilirken teknolojik gelişmelerin kötü niyetli kullanımının kaoslara zemin hazırlayabileceği belirtildi.

Navigant Research tarafından yayınlanan raporlara göre modern bir otomobil içinde yaklaşık olarak 100 milyon kod satırı olduğu ve her 1000 kod satırında 15'ten fazla korsan yazılımlara açılan yolların olduğu belirtildi. Yeni üretilen araçların BlueTooth ve Wi-Fi gibi bağlantı teknolojileriyle donatılmasının bu araçları daha güvensiz hale getirdiği iddia edilirken 2020 yılına kadar dünya genelinde 250 milyonun üzerinde kablosuz internet özelliği olan aracın yollarda olacağı öne sürüldü. Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2017, 20:46