Origami Robotlarının Artık İskeleti Var

Origami Robotlarının Artık İskeleti Var

Muhtemelen daha önce origami robotlarını gördünüz; metal veya plastikten yapılıyorlar, yürüyebiliyor, tırmanabiliyor ve hatta yüzebiliyorlar. Aslında şu an için pek fazla pratik kullanımda yer almıyorlar fakat robot geliştirme çalışmaları için gelecek vadediyorlar. Şimdi de bu robotların yeteneklerini arttırmak için MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) yeni bir icat geliştirdi: origami exo iskeletleri.

Bugün bir makale yayınlanırken, araştırmacılar dört adet exoskeleton (exoiskelet) tanıttı ve bunların her biri daha önceden tanımlanmış plastik şekillerden oluşuyorlar ve birkaç saniye ısıtılarak bu şekle bürünüyorlar. İskelet yapısı tekne tipineyken, açıkçası alışık olduğumuz tarzda robotlar değiller fakat küçük bir manyetik küp aracılığıyla manyetik alanlar kullanılarak uzaktan kontrol edilebiliyorlar.

Her Koşula Uyum Sağlıyorlar


Videoda da görülebildiği üzere alınan Marsbahis exo iskeletler kısa sürede şekil değiştiriyorlar. Bu da gelecekte robotların nasıl farklı dış koşullara uyum sağlayacağı konusunda bize ipuçları veriyor. İçindeki Primer denilen cihaz aynı zamanda birden fazla iskelete de bürünebiliyor ve onların yeteneklerini birleştirebiliyor. Hatta bir dakika içinde de hepsini üstünden atabiliyor.

CSAIL’den Daniela Rus da konuya ilişkin açıklamalarda bulunurken proje hakkında bilgi verdi ve ‘Eğer robotları bize hayatımızda yardm etmesini istiyorsak, her bir görev için farklı robot yapmak pek verimli bir yol olmayacaktır’ sözlerini kullandı.

Bakalım gelecekte MIT tarafından geliştirilen origami robotlar ne aşamaya gelecekler?

https://www.youtube.com/watch?v=8mFJSxBEbt0

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2017, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER