Mars Rover adı verilen ve Kızıl Gezegen’de veri toplaması için hazırlanan araçlar üstün bir teknolojiye sahip. Büyük zaman, enerji ve para harcanarak yapılan, en yeni teknolojilerin ve kameraların eklendiği bu araçlar bir süredir kullanılıyor. Fakat araçlar Mars yüzeyinde birkaç hafta sonra çalışmaz hâle gelirse, tüm bunların da bir anlamı kalmayacaktır.
Tekerlekler Her Koşulda Çalışacak
Bu yüzden NASA mühendisleri yeni nesil bir Rover araç tekerlekleri yapmaya başladı. Hedef ise Kızıl Gezegen’in son derece zorlu koşulları altında bu araçların sorunsuz şekilde çalışmaya devam edebilmesi. Tekerlekler için bir video da yayınlanırken, son derece yenilikçi bir tasarıma sahip. Aynı zamanda gelişmiş materyaller de kullanılırken, kötü zeminlerde dahi hayatta kalabiliyor.
Cratosslot />
NASA’nın şu an kullandığı Mars rover aracı Curiosity olarak bilinirken, altı alüminyum tekerlekle tasarlandı ve metal tabakalarla güçlendirildi. Mühendislerin amacı tekerleklerin şeklinin zaman içinde değişmemesi olurken, alüminyum eğilmez bir madde ve Mars yüzeyi de biraz sivri. Dolayısıyla NASA Mars çalışmaları için yeniden tekerlek yapmaya karar verdi.
Bunun için çalışmalar başlarken, sonucunda yeni bir materyal kullanıldı ve stokiyometrik nikel – titanyum alaşamıyla güçlendirme yapıldı. Tekerlek hiçbir şekilde içinde hava barındırmazken, eğimli zeminlerde de metal esniyor ve aracın geçişi kolaylaşıyor. Böylece Mars’taki kayalıklarda zarar görmesi de önlenmiş oluyor.
NASA, bu yeni tekerlekleri 2020 yılında Rover araçlarında kullanmaya başlayacak.
https://www.youtube.com/watch?v=m3F42ttA3o8 Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2017, 23:41