Günümüzde işletmeler için performans ölçümü ve göstergeleri büyük bir öneme sahiptir. Kurumsal hedefler ve değerlendirmeler için kullanılan birçok strateji vardır. Peki KPI nedir?
Türkçede Temel Performans Göstergeleri olarak bilinen KPI (Key Performance Indicator), amaçlanan bir sonuca doğru ilerlemenin kritik (anahtar) göstergelerindendir. KPI'lar stratejik ve profesyonel iyileştirme süreci için bir hedef belirlemenize yardımcı olur İş geliştirmede birçok fayda sağlayan KPI’ların hedef belirleme ve performans göstergeleri açısından birçok avantajı vardır.
Bu yazımızda, “KPI nedir”, “KPI’ın faydaları nelerdir?” ve “KPI türleri nelerdir?” konularını ele alacağız.
KPI Nedir?
KPI, belirli hedefler için zaman içinde ölçülebilir bir performans ölçüsü olan temel performans göstergesi anlamına gelir. Performans göstergeleri, çalışanların ve çalışan ekiplerin belirlemesi gereken hedefleri ve bu hedefler doğrultusunda ilerlemeyi ölçmek için kullanılır. Temel Performans Göstergeleri; finans ve İK'dan pazarlama ve satışa kadar, işletmenin her alanının stratejik düzeyde ilerlemesine olanak tanır.
KPI’ı, bir kurum ya da işletme içerisindeki verimliliği ve stratejilerin işleyişini ölçmek için kullandığımız bir parametre olarak düşünebiliriz. Şirketlerin performanslarını belirlemede ve sonraki dönemde uygulanacak stratejilerin planlanmasında KPI’lar önemli bir konuma sahiptir.
Temel performans göstergeleri, size bir ekibin veya bireyin ilerleme durumunu metrikler ile gösterir. Böylece ölçülebilir amaç ve hedefleri ölçmenize yardımcı olurlar. KPI'lar, kurumunuzun gelecekteki başarıları için doğru yönde ilerleyip ilerlemediğinizi size bildirir.
KPI'ları kullanımı ile stratejileri yönetmek, hedeflerin ve performans düzeyinin belirlenmesini ve bu hedefe yönelik ilerlemenin izlenmesini temel alır.
KPI'ın Faydaları Nelerdir?
KPI’ların kurumsal ve bireysel olarak birçok faydası mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Kurumun mevcut performans durumunu değerlendirebilirsiniz.
- Gelecekteki duruma ulaşılıp ulaşılmadığını veya daha fazla eylemin gerekli olup olmadığını belirlemek için kullanabilirsiniz.
- İş hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını belirlemek için kullanabilirsiniz.
- Stratejilerin verimliliğini ölçmek ve yargılamak için kullanabilirsiniz.
- Seçenekleri değerlendirirken göz önünde bulundurulan çözümlerin her birinin etkisini ölçmek için kullanabilirsiniz.
- Kararlaştırılan çözümün analizini sağlamak için kullanabilirsiniz.
- Hedeflerinizi doğru bir şekilde geliştirmek ve garanti sonuçlar elde etmek için kullanabilirsiniz.
Ayrıca Temel Performans Göstergeleri şu şekilde uygulanabilir:
- Hangi kurumsal geliştirmelerin ve hedeflerin ele alınması gerektiğine dayalı analizler için uygulanabilirler.
- Belirsiz, ilgili, ölçülebilir ve inandırıcı özelliklere sahip olmalıdırlar.
- Toplama yöntemi ve sıklığı uygulanabilir olmalıdır.
KPI'lar, öğrenme aşamasında yapmanız gerekenleri tanımlamanıza ve gidermenize yardımcı olur. Bir amaca veya hedefe ulaşamıyorsanız çalışanlarınızın daha fazla eğitime ihtiyacı olduğunu da size gösterebilir.
%20 daha fazla potansiyel satış dönüştürmek istediğinizi varsayalım. Satış hedefinizi, gelecek çeyreğe kadar gerçekleştirmeyi planlayarak satış ekibinize iletmeniz gerekir. Daha sonra, üç ay içerisinde hiçbir gelir artışı görmüyorsunuz. Satış eğitimi, ekibinizin satış temellerini anlamasına yardımcı olur.
Bir beceri boşluğunun farkındalığı, çalışanlarınızı buna göre eğitmeye başlamanıza olanak tanır. Somut bir sonuçla ölçülebilir bir KPI belirlemek, eğitim sonrası çalışan performansını ve iyileştirmeleri değerlendirmenize olanak sağlar.
KPI'lar, ekiplerinizin organizasyonun genel hedeflerini desteklediğinden emin olmanın önemli bir yoludur. Temel Performans Göstergelerine ihtiyaç duymanızın en büyük nedenlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
Ekiplerinizin uyum içerisinde çalışmasını sağlayın: İster proje başarısını ister çalışan performansını ölçün, KPI'lar ekiplerin aynı yönde ilerlemesine yardımcı olur.
Bir düzen oluşturun: Temel performans göstergeleri, risk faktörlerinden finansal göstergelere kadar kuruluşunuzun sağlığına gerçekçi bir bakış sağlar.
Analiz yapın: KPI'lar, başarılarınızı ve başarısızlıklarınızı net bir şekilde görmenize yardımcı olur böylece hangi stratejilerin işe yaradığını ve hangilerinin yaramadığını gözlemleyebilirsiniz.
Ekiplerinizi değerlendirin: Çalışanların ilerlemelerini izlemelerine ve yöneticilerin işleri ilerletmelerine yardımcı olan Temel Performans Göstergeleri ile herkesin değer sağladığından emin olun.
KPI Türleri Nelerdir?
Kuruluşunuzun amaçlarına ve hedeflerine bağlı olarak, çeşitli temel performans göstergelerini kullanmanız oldukça önemlidir. İlk aşamada doğru KPI türlerini bilmek ve kurumunuz için en uygun olanı belirlemeniz gerekir. KPI’ın seçilmesi, şirketinizin performansı hakkında stratejileri geliştirebilmeniz ve yararlı bilgiler alabilmeniz için gereklidir. Her işletme ve departmanı farklı KPI türlerinden birisini seçerek performans ölçümü ve iş gelişimi için gerekli stratejiler geliştirir. Her KPI çeşidinin farklı görevleri ve hedefleri vardır.
Beş ana KPI türü vardır:
- İşletme KPI'ları
- Finansal KPI'lar
- Satış KPI'ları
- Pazarlama KPI'ları
- Proje Yönetimi KPI'ları
Pusula360 uzman kadromuz ile sunduğumuz hizmetlerden faydalanmak veya bir demo talep etmek için bize iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.