Indiana Üniversitesi’ndeki biyologlar, böceklerin kafa yapılarının gelişimi üzerinde çalışırken ekstra işlev gören bir göz daha eklemeyi başardılar ve önemli bir çalışmaya imza attılar.
Böceğin Genleriyle Oynandı
Yeni araştırma ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ tarafından yayınlanırken, daha önce de bu alanda çeşitli çalışmalar – deneyler yapılmıştı ve sonunda başarılı olundu. Teknik olarak böceğe üçüncü göz eklenmiş oldu.
Üç gözlü böceği yaratmak için, bilim adamları basit bir genetik araç kullandı ve böceğin genom haritasındaki tek bir geni devre dışı bıraktılar. Bir önceki araştırmada genlerin kafa formu üzerinde önemli rol oynadığı ortaya Cratosslot çıkarılmıştı. Konuya dair IU Bloomington Sanat ve Bilim Koleji’nin Biyoloji Bölümü Başkanı Armin P. Moczek de belli açıklamalar yaparken, asıl genin işlevini bozarak bu noktaya geldiklerini belirtti.
Üçüncü Göz Nasıl Oluşuyor?
Peki neden bu genin işlevinin bozulması önemli? Çünkü bozulma sonucunda kafanın gelişimi yeniden organize oluyor ve daha kompleks bir özellik geliştirerek, kafanın tam ortasında yeni bir göz üretiyor.
Üçüncü gözün test aşamasında ekip bu gözün aynı hücre tiplerine sahip olduğunu, aynı sinir bağlantılarının yer aldığını ve diğer iki göz gibi davrandığını fark etti. Moczek, göz, beyin, kelebek kanadı ya da kaplumbağanın kabuğu gibi bölgelerde tek bir gen olmadığını ve binlerce genin bir araya geldiğini dile getirdi.
Ekibin çalışmaları şimdilik devam ediyor ve gelecekte neler olduğunu göreceğiz. Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2017, 02:10